Reglerne til brætspillet skak

-

Spil har været eksisterende i flere tusinde år, og er den dag i dag stadig i bedste velgående form. Nu til dags er der nærmest uendelige muligheder indenfor underholdningens verden, og især spil har taget en revolutionerende udvikling over de senere årtier. Men selvom den digitale verden dominerer på mange fronter, så er der stadig noget helt unikt over de gode gamle brætspil. Dem som samlede familie og venner og krævede den fulde koncentration. Ét af disse spil, som fortjener en kæmpe hyldest, er selvfølgelig skak.

På nettet florerer det med mange spilmuligheder, både fantastiske videospil med masser af action, til mere klassiske spil. Onlinespil har utroligt mange fordele, herunder fordi man både kan spille klassiske spil som man kender fra den fysiske form. Derudover kan man jo også lige tjekke en VideoSlots anmeldelse ud, hvis man vil være sikker på at få det bedste udvalg. Ja, internettet gør det virkelig nemt at have sjove spil lige ved hånden, men de kan nu alligevel ikke slå en god gammeldags omgang skak.

Skak – helt konkret

Det velkendte brætspil kan spores hele 1500år tilbage i tiden og menes at stamme oprindeligt fra Indien, Tibet eller Kina. Siden spredte spillet sig til Persien og senere til Europa, hvor det med tiden har undergået nogle ændringer.

Skat spilles af to personer på et bræt med tern i hvid og sort. Til spillet er der 32 brikker i alt, hvor begge spillere har 16 af disse. Den ene deltager har sorte brikker og den anden spiller har hvide brikker. Brikkerne som hver af spillerne har består af følgende figurer:

  • 1 konge
  • 1 dronning
  • 2 løbere
  • 2 springere(heste)
  • 2 tårne
  • 8 bønder

Formålet ved dette spil er at angribe kongen ved modstanderen. I skak er kongen den allervigtigste brik og skal derfor vogtes, således at brikken ikke kommer under angreb af modstanderen.

Sådan spiller du skak

Den som har de hvide brikker, er altid den, som starter spillet. For at få en forståelse af, hvad de forskellige brikker må og kan får du en forklaring i de nedenstående afsnit.

Bonden i skak

I skak er denne brik den mindste af slagsen, hvor du altså har 8 af disse. Ved start må bonden gerne rykkes ét eller to felter fremad, ellers er det efterfølgende kun ét felt frem, skråt (venstre eller højre) den må rykkes, hvis den skal slå en af modspillerens brikker ud. Denne brik må ikke gå baglæns. Hvis bonden når hele vejen frem til modspillerens side kan den byttes med modspillerens brik (brik efter eget valg) Det gælder om at vælge én af de stærke brikker.

Løberen i skak

Denne brik skal altid flyttes skråt. Der er ikke begrænsninger for, hvor langt den kan løbe, så længe der ikke er brikker i vejen. Med de to løbere som hver spiller har, skal de således også kun flyttes sig på feltets farve som er på brættet under spillet.

Springeren(hesten)

Dette er den eneste brik som må springe over andre brikker i skak. Brikken flyttes i et træk som er formet som et ’L’ og flytter sig tre felter. To frem og ét til at høre eller venstre.

Tårnene i skak

Denne brik flyttes altid lige på brættet, men kan til gengæld flytte sig i alle retninger og uden i begrænsninger i forhold til hvor langt.

Dronningen

Denne brik er den stærkeste og én man skal passe på i spillet. Dronningen kan både flyttes skråt, lige og så kan den flyttes så langt som det nu er muligt.

Kongen

Brikken som du skal vogte i spillet. Hvis din modspiller tager din konge, så er der skakmat og spillet slutter. Kongen kan således også flyttes i alle retninger, men man skal passe på den ikke står i en truet situation. Brikken må kun flytte et felt hver gang, medmindre den laver rokade, som også er et specielt træk i skak. Kongen må flyttes to felter hvis ikke tårnet eller kongen har været flyttet med endnu eller, at der ikke er brikker mellem disse.

Skaktræk i spillet

Der findes mange træk i spillet som er gode at kende til. Som nybegynder kan man eventuelt undlade disse, indtil mere spilerfaring kommer. Skaktræk som er velkendte dækker blandt andet over ’En Passant’. En Passant handler om at stoppe modspillerens første træk med en bonde.

Hvorfor bør du overveje at spille skak?

Skak er et klassisk spil, som både er sjovt og underholdende og ikke mindst enormt spændende. Det er et taktisk spil, som kræver koncentration og betænkning for ikke at lave et forkert ’move’. Til sommerhus turen, skiferien eller bare på en kedelig grå dag med en god ven eller et familiemedlem, så er dette spil alletiders. Spilletiden varierer, men man må forvente alt lige fra 10 minutter til en times tid.

Hvor kan du spille skak henne?

Hvis du ikke allerede er ejer at et skakspil, så kan det være fordelagtigt at gå ud og investere i et. Fysiske skakspil er skam stadig meget populære og findes i mange modeller og designs. Selv brikkerne kan købes for sig. Skak er tidløst og der findes den dag i dag stadigvæk både verdensmesterskaber og konkurrencer i skak verden rundt. Derudover er der også skakklubber.

Brætspillene kan købes både online og i butikker og varierer meget i både pris og kvalitet. Hvis du alligevel mere er til underholdning på nettet, så kan du også sagtens spille det strategiske og spændende spil.

Related Stories