Sådan Holder Du Dig Sikker På Internettet

-

Selvom det måske ikke er noget de fleste af os tænker på i hverdagen, er det faktisk vigtigt at holde sig sikker på internettet.

Uanset hvilken adfærd du har online, om du spiller live skak, prøver andre titler online såsom slots, eller om du streamer Netflix, er det vigtigt at have en sikker forbindelse.

Der er i dag mange måder hvor man kan blive udsat for tyveri af sine personlige data, nogle gange er det ved en forfalsket e-mail der er designet til at ligne den kommer fra Skat, mens det andre gange kan være fordi man logger på en hjemmeside der så senere bliver hacket og man på den måde får delt sine kodeord med omverden.

Ved at benytte en striks tilgang til sikkerhed online, kan du forebygge og forhindre mange potentielle problemer. Vi nævner her 5 stærke tips til at opnå bedre sikkerhed:

1. Kodeord

En af de vigtigste ting du kan sørge for, er at have styr på dine kodeord. Det anbefales at man bruger koder på mindst 10 tegn, og at der både er store og små bogstaver, tal og specielle symboler blandet ind i denne kode.

Men det er ikke nok at vælge en kode og så bruge den til alle de forskellige konti du har. Hvis du bruger det samme kodeord til både din Facebook profil, din e-mail og alle andre steder på nettet, står du ikke særlig stærkt. Hvis dit kodeord i så fald bliver afsløret på én af siderne, risikerer du at uvedkommende får adgang til alle dine profiler.

Det kan dog være besværligt at skulle huske på mange af disse kodeord, men frygt ikke. I dag findes der heldigvis nogle værktøjer der kan hjælpe dig. På både din smartphone såvel som computer kan du hente et program der automatisk skaber nye og stærke kodeord, og samtidig hjælper dig med at huske på dem.

2. Antivirus

Der er sket meget hvad angår antivirus programmer gennem de seneste år. I dag kommer de største løsninger med mere end blot en virus scanner, der kommer ofte en stærk firewall med der kan sikre at folk ikke kan forbinde til din computer eller telefon uden din adgang.

Og mange programmer kan også tjekke for malware, spam, og en række andre problemer man kan være inficeret med. Hvis ikke du allerede har beskyttelse på dine enheder i form af antivirus, har vi her listet nogle af de mest populære antivirus programmer og løsninger:

● Norton AntiVirus Plus

● Bitdefender

● AVG

● Malwarebytes

● Avast

3. Ryd op i din browser historik

Hvis du bruger din internetbrowser til at gemme kodeord, brugernavne og andre ting som kreditkort eller betalingsinformationer, kan det være en god idé at overveje om du kan undvære den funktion.

Det er nemlig en oplagt måde at støde ind i problemer. Hvis en uønsket person får adgang til din telefon eller computer, kan de nemlig bruge de gemte kodeord eller oplysninger. Hvis ikke du ønsker at give afkald på denne mulighed, kan du overveje at vælge et antivirusprogram der kan kryptere dine oplysninger i browseren.

4. Overvej hvilke netværk du forbinder til

Det kan være fristende at forbinde til et offentligt WiFi netværk der ikke er låst med kodeord når man er på farten, men det kan være en rigtigt dårlig idé hvis ikke du stoler på, eller kender udbyderen af netværket. Hvis ikke du har tillid til netværket, bør du blive på dit mobile netværk.

Sidder du i Københavns lufthavn, kan du for eksempel sagtens forbinde til deres netværk. I værste fald kan det nemlig være muligt for hackere at oprette falske netværk med det formål at overvåge aktiviteten på de personer der bruger WiFi netværket, og de kan på denne måde få adgang til den data du sender, såsom kodeord eller detaljer om dit kreditkort.

5. Benyt gerne en VPN

VPN står for Virtuelt Privat Netværk, og det er som navnet antyder et netværk der kunstigt agerer som mellemled, mellem din enhed og det globale internet. Alle de oplysninger du sender og modtager bliver håndteret gennem denne VPN, og det kan føre til bedre sikkerhed for dig.

En VPN tjeneste krypterer vigtige oplysninger, skjuler din IP adresse og meget mere. Det betyder så at du ikke videregiver følsomme oplysninger til de hjemmesider eller WiFi netværk du besøger. En VPN kan samtidig også hjælpe med en række andre ting, men bare for sikkerhedens skyld kan en VPN være pengene værd.

Konklusion

Du kan hurtigt sikre både din mobiltelefon såvel som din computer eller tablet ved at følge nogle af de mest almindelige sikkerhedsråd. Vi anbefaler at du som minimum gør én af tingene på listen, men er du ofte online og køber du gerne ting på webshops eller har Netbank åben i tide og utide, kan det være en god idé at overveje et par ekstra punkter fra listen her.

Related Stories