Danskerne glemmer backup, og det er noget skidt!

-

Backup er noget af en livsnerve i vores samfund i dag. Hvis du ikke tager back up af dine data og din computer går ned, så er du rimeligt meget på den.

Der er mange udbydere derude, der tilbyder backup løsninger og også en totalløsning for backup i skyen, men sikkerhedskopiering er desværre ikke noget, danskere går så meget op i endnu. Måske kan det have noget at gøre med det gamle ordsprog om at ’rigtige mænd ikke tager backup’, men det er en ret naiv måde at se på det.

Der er ikke nogen skam i at sikre sine data. Især ikke i et samfund, der i stigende grad bliver mere og mere digitalt. Om det papirløse samfund nogensinde vil blive en realitet, ligger hen i det uvisse endnu, men som samfund, så er Danmark godt på vej.

Det halter med datasikkerheden i danske hjem

Men det halter med sikkerheden. Mange får ikke taget backup, og hvis de husker at tage en sikkerhedskopi, så ligger den som regel på selve harddisken eller f.eks. en ekstern harddisk eller en cd/dvd et sted i hjemmet.

Det kan jo, i nødstilfælde, også være godt nok, men tænker du ud af boksen, og er du i stand til at forestille dig skrækscenarier som f.eks. at dit hjem brænder eller at du får indbrud og alt bliver stjålet, så er det jo desværre ikke så smart, hvis din backup af dine data var iblandt de ting der blev stjålet.

Du kan, selvfølgelig, også vælge at brænde dine data ned på en dvd og lægge dem i en bankboks, men hvem får lige gjort det i dag?

Andre trusler imod dine data

Derudover skal du også tænke på, at der er noget der hedder hackere derude. Ransomware er en betegnelse der vinder frem i disse dage, mest fordi nogle hackere har fundet ud af at de kan tjene kassen på at kryptere tilfældige medmenneskers computere, og så afkræve dem penge for at de kan få adgang til deres data igen.

Hvis du nu har været så smart at bruge en online backup service, så er du jo godt sikret. Eller er du? For det kommer også meget an på, hvor du vælger at lagre dine sikkerhedskopier. Amerikanske tjenester er under angreb siden Trump tog magten i USA, og kan derfor ikke længere garantere, at ingen går og snager i dine private filer. Så derfor er det en rigtig god ide at finde en udbyder, der ikke holder til i et land, der har dårlig lovgivning omkring datasikkerhed. Du kan læse mere om dette her hos onlime.dk.

Rapport om danskernes datasikkerhed

DKCERT og Digitaliseringsstyrelsen har i 2016 lavet en rapport om danskernes manglende evne til at tage backup af deres data, og det er en lidt sørgelig læsning. Så hvis du vil sikre dine data, og helst ikke vil miste de sidste mange års billeder til enten nedbrud eller ransomware angreb, så skal du nok overveje kraftigt at finde en backup service som f.eks. onlime.dk, som bruger Jottaclouds servere i Norge.

Den norske lovgivning beskytter nemlig brugernes ret til at have deres data i fred, og Jottacloud har også en beredskabsplan, der sikre deres bruger imod en eventuel ændring af disse love. Du kan læse mere om sikring af brugernes data hos onlime.dk.

Ud over onlime.dk’s gode indlæg, kan du også læse mere om danskernes fatale mangle på datasikkerhed hos Berlingske, og selv på borger.dk kan du læse beretninger fra forskellige danskere, der har haft ransomware, virus og hacking tæt inde på livet.

Related Stories